1. JEDZENIE NIEREGULARNE, ZA DUŻE PORCJE.

  • Opuszczanie śniadań – powoduje duży głód w drugiej części dnia. To najczęściej prowadzi do podjadania (głównie słodyczy) i jedzenia zbyt dużych porcji. Śniadania bogate w białko i błonnik regulują apetyt na cały dzień. Badania wskazują, że osoby, które jedzą śniadania codziennie mają większą szansę na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  • Posiłki o nieregularnych porach – zaburzają metabolizm i prowadzą do podjadania, najczęściej są to niezdrowe przekąski.
  • Zbyt obfite kolacje – są przyczyną odkładania się tkanki tłuszczowej.

2. NIEPRAWIDŁOWY WYBÓR PRODUKTÓW – NAJCZĘŚCIEJ WYSOKOKALORYCZNYCH I O WYSOKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM.

  • Spożywanie zbyt tłustych potraw (tłuste mięso, wędliny, tłuste sery, sosy ze śmietaną, sałatki z majonezem).
  • Spożywanie słodyczy. • Spożywanie słonych przekąsek takich jak: chipsy, słone orzeszki, paluszki, krakersy.
  • Spożywanie dań typu fast food – hamburgery, pizza, frytki.

3. NADMIERNE SPOŻYCIE PRODUKTÓW TYPU „ LIGHT”.

Często produkty te różnią się nieznacznie kalorycznością od produktu bez oznaczenia „light”, natomiast my dajemy sobie przyzwolenie na zjedzenie znacznie większej ilości produktu „light”, co w efekcie daje więcej kalorii.

4. STOSOWANIE „ DIETY CUD”.

Jeśli zdecydujesz się na bardzo szybkie pozbycie się kilogramów poprzez zastosowanie diety o bardzo niskiej kaloryczności (poniżej 1000 kcal / dzień) lub innej typu „zupa kapuściana”, na początku Twoja waga szybko obniży się. Jednak tak niska kaloryczność diety zwalnia Twój metabolizm. Kiedy przestaniesz stosować dietę Twój organizm będzie spalał kalorie wolniej, a to oznacza, że szybko odzyskasz wagę sprzed diety, a nawet większą (efekt jo-jo).

5. BRAK ŚWIADOMOŚCI ILE I CO SIĘ ZJADA. Często nie traktujemy niewielkich przekąsek np. kilku chipsów albo orzeszków zjedzonych w trakcie oglądania TV jako posiłku i dlatego wydaje nam się, że bardzo mało jemy… a nasza waga nie spada. Aby lepiej uświadomić sobie, ile tak naprawdę zjadasz, prowadź dziennik, w którym zapiszesz każdy produkt, który włożysz do ust.

6. NIEODPOWIEDNIE PŁYNY.

  • Błędem jest picie słodkich napojów gazowanych i słodzonych soków. Często zapominamy o tym, że napoje mogą dostarczyć wiele kalorii, na przykład: kawa ze śmietanką i cukrem – ok. 200 kcal, szklanka coli – ok. 100 kcal, szklanka napoju owocowego – ok. 100–120 kcal. Dodatkowo spożywanie słodkich napojów nie zaspokaja głodu, więc po dostarczeniu pustych kalorii ciągle będziemy sięgali po coś, co nas nasyci.
  • Picie zbyt małych ilości wody – jeśli Twój organizm jest odwodniony Twój metabolizm spada –, a to oznacza wolniejsze pozbywanie się zbędnych kilogramów. Badania dowodzą, że osoby, które piją codziennie 8 i więcej szklanek wody (minimum 2 litry) szybciej spalają kalorie. Jeśli masz problem z piciem wody spróbuj przed każdym posiłkiem (na około pół godziny przed) wypić szklankę wody.

7. USPAKAJANIE SIĘ JEDZENIEM / ZAJADANIE STRESU.

Powszechnie uważa się, że jedzenie daje odprężenie i poczucie bezpieczeństwa. Ma to swoje korzenie w dzieciństwie, kiedy matka uspokaja swoje dziecko dając mu mleko i przytulając do piersi. Również później, dzieci w nagrodę najczęściej otrzymują słodycze, stąd pozytywne skojarzenia, które utrwalone wielokrotnie pozostają w pamięci na całe życie. Uspokajające działanie jedzenia jest jednak złudzeniem. Najczęściej, gdy zajadamy stres dodatkowo obciążamy swój przewód pokarmowy, co pozbawia nas energii. Również „wyrzuty sumienia”, gdy nie jesteśmy zadowoleni z siebie często dodatkowo nas stresują. Aby temu zapobiec naucz się sposobów, które będą Cię relaksowały i uspokajały. Spróbuj różnych technik relaksacyjnych, pozytywnego myślenia, poszukaj wsparcia bliskich osób, popracuj nad asertywnością oraz unikaj sytuacji stresowych.

8. ŹLE USTALONY CEL – NAJCZĘŚCIEJ NIEREALISTYCZNY.

Postanowienie, że w pierwszym miesiącu zrzucisz 10 kilogramów najprawdopodobniej oznacza, że nie odniesiesz sukcesu (w każdym razie jeśli chcesz stosować zasady racjonalnego odżywiania). Jeśli uda Ci się zrzucić tylko 3 — 4 kilo w pierwszym miesiącu będziesz niezadowolony z siebie (podczas, gdy tak naprawdę to jest bardzo dobry i zdrowy wynik). Także postanowienie wprowadzenia zbyt wielu zmian od razu na początku może okazać się porażką, jeśli uda Ci się wprowadzić tylko kilka zdrowych zasad. Dlatego najlepiej wprowadzać zmiany metodą „małych kroczków” i cieszyć się z każdego postępu. To dodaje skrzydeł i energii w dalszym wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

9. BRAK AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ.

Jeśli wprowadzisz zdrowe nawyki żywieniowe, a nie zmienisz stylu życia na bardziej aktywny będzie Ci trudniej zrzucać zbędne kilogramy. Natomiast wprowadzając więcej ruchu będziesz mógł jeść trochę więcej i ciągle obniżać swoją wagę. Bardzo ważne jest znalezienie aktywności, która sprawia przyjemność. Jeśli nie lubisz siłowni, spróbuj tańca, jazdy na rowerze, pływania, gry w tenisa, joggingu albo szybkiego marszu. Dodatkowo, szukaj okazji do ruchu – pójdź pieszo do sklepu, zrezygnuj z windy i wejdź po schodach… Zaleca się, aby codziennie minimum pół godziny być w ruchu.

10. NIEREGULARNY TRYB ŻYCIA, W TYM NIEWYSYPIANIE SIĘ.

Niewystarczająca ilość snu powoduje zaburzenia wydzielania hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu: spadek poziomu leptyny (odpowiedzialnej za większe łaknienie) oraz wzrost poziomu greliny (sygnalizującej uczucie głodu). Dodatkowo, niski poziom leptyny wpływa na zwiększone wydzielanie insuliny powodując wzrost jej poziomu, a to wiąże się z łatwiejszym tworzeniem się tkanki tłuszczowej. Podsumowując – dobrze się wysypiaj, bo w przeciwnym razie nie tylko będziesz ciągle głodny, ale także łatwiej przybierzesz na wadze. A ile powinniśmy spać? To jest sprawa dość indywidualna, ale ogólnie przyjmuje się, że 7–8 godzin wystarczy. Warto więc przeznaczyć wystarczającą ilość czasu na sen, bo dzięki temu nie tylko łatwiej będziesz panować nad apetytem, ale także będziesz mieć więcej energii i optymizmu. O zdrowych nawykach czytaj w dziesięć zdrowych nawyków.