Świąteczny bigos wegetariański

Składniki: Po ok. 1 kg białej i kiszonej kapusty, 1 jabłko, garść suszonych grzybów, 5-6 suszonych śliwek, kilka suszonych pomidorów, 1 duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 l wywaru warzywnego (lub wody), oliwa ok. 2-3 łyżki.
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki suszonych owoców jałowca, 3-4 goździki, 1 łyżeczka tymianku, słodka papryka, sól, pieprz.

Przygotowanie: Suszone grzyby namoczyć na  kilka godzin. W dużym garnku na oliwie  zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Do garnka włożyć poszatkowaną białą kapustę i kapustę kiszoną, która można wycisnąć zostawiając sok, aby w miarę potrzeby „dokwasić”. Zetrzeć jabłko i dodać do kapusty. Wlać bulion lub wodę, zagotować i dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić grzyby (wodę z grzybków zostawić i ewentualnie dodać do kapusty, gdyby bulion się wygotować). Pokroić śliwki i suszone pomidory w paski, dodać razem z grzybkami do garnka. Wrzucić przyprawy: listek, ziele, jałowiec, goździki, tymianek, paprykę i niewielką ilość pieprzu. Gotować przez minimum 1,5 godziny, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat i doprawić solą do smaku. Jeżeli jest mało kwaśny można dodać sok z kapusty.

Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem prażonego słonecznika i kaszy jaglanej

Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka słonecznika, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, por (biała część), 2-3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 jaja, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawy: 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski),  1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie: pora pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oliwie zeszklić pora, dodać marchewkę, czosnek i przyprawy. Dodać koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby podlać wodą (kilka łyżek). Chwilę dusić, od czasu do czasu mieszając.  Słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zmielić w młynku do kawy. Do miski wrzucić ciecierzycę, ugotowaną kaszę jaglaną, słonecznik, uduszone warzywa. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać jajka, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do keksówki (wysmarowanej lub wyłożonej papierem). Piec 1 godzinę w temperaturze  200 C. Zostawić w blaszce do wystygnięcia, a następnie wyjąć.

Śledzie z rodzynkami

Składniki: 0,5 kg śledzi matiasów z zalewy, słoiczek 100 g koncentratu pomidorowego, 2 duże cebule, 2-3 łyżki oliwy, pół szklanki rodzynek, miód. Przyprawy: listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sok  z  cytryny, pieprz.  

Przygotowanie: Śledzie umyć i namoczyć w zimnej wodzie (lub w mleku) na 3 - 4 godziny. Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać listek, ziele rodzynki i koncentrat pomidorowy. Poddusić razem. Na koniec doprawić pieprzem i dodać miód (wg gustu 1-2 łyżki). Wymoczone śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pyszne i zdrowe rafaello

Składniki na spód: 1,5 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych, pół szklanki daktyli.
Składniki na krem: 2 szklanki świeżo ugotowanej (jeszcze ciepłej) kaszy jaglanej, 3 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania, 2 łyżki masła, 5-6 łyżek płynnego miodu.

Przygotowanie: Orzechy zmielić w młynku do kawy lub w blenderze do rozdrobnienia orzechów. Daktyle zalać wrzątkiem na co najmniej pół godziny. Odlać i zblendować. Połączyć z orzechami. Tortownicę o średnicy ok. 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenie. Położyć na spód masę, dobrze ugnieść ręką. Wstawić do lodówki. 1 szklankę wiórków zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zblendować wiórki na „mleczko”. Do miski wyłożyć jeszcze ciepłą kaszę, dodać masło, miód i „mleczko”. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe dwie szklanki wiórków. Znów dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z tortownicy, obsypać wierzch i boki wiórkami.

Kutia

Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak (zamiennie może być szklanka orkiszu lub brązowego ryżu), 1 szklanka maku, kilka daktyli, 2-3 suszone śliwki, 2-3 suszone (brązowe) morele, 1 łyżka rodzynek, 1-2 figi, 2-3 łyżki miodu, pół szklanki orzechów włoskich, pół szklanki posiekanych migdałów (lub płatków migdałowych).

Przygotowanie: Kaszę ugotować w 2 szklankach wody (orkisz namoczyć na noc, odlać i ugotować w świeżej wodzie, ryż ugotować w 2-2,5 szklankach wody). Mak namoczyć przez
kilka godzin, odlać, zalać świeżą wodą i zagotować. Odcedzić, połowę odłożyć, a drugą połowę zmielić. Owoce suszone namoczyć w wodzie, odcedzić i pokroić. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, podobnie migdały. Do miski włożyć kaszę (orkisz, ryż), mak, owoce, orzechy i migdały, miód i wszystko razem wymieszać. Warto przygotować wcześniej, aby kutia się „przegryzła”.     

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia życzy poradnia dietetyczna na warszawskim Mokotowie-Remedio