Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Składniki na 4-6 porcji:  1-2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, kawałek białej części pora, 2-3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 8-10 ogórków kiszonych, 50 g wędzonego łososia, 2 łyżki oliwy, przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2-3 łyżki posiekanego koperku, jogurt naturalny do dekoracji. 

Przygotowanie:  przygotować warzywa: pora pokroić w talarki, obrać i zetrzeć na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obrać i przekroić na pół, łodygi selera naciowego obrać i pokroić na małe cienkie kawałki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pora, chwilę poddusić, dodać marchewkę, selera naciowego i czosnek.  Poddusić kilka minut. Dodać ok. 1-1,5 l wody, wrzucić pozostałe warzywa korzeniowe, ziele i listek. Gotować ok. 15-20 minut. Dodać starte na tarce ogórki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec  do zupy dodać pokrojonego w paski łososia (ok. ¾ całości, resztę zostaw do dekoracji) i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wyjąć listek i ziele. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać zupę do miseczek, udekorować pozostałym łososiem, „kleksem” jogurtu naturalnego i sporą porcją posiekanego koperku.

 

Białe mięso w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Składniki dla 4 osób:  0,5 kg piersi kurczaka lub fileta z indyka, sól, pieprz. Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego lekkiego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,  1-2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę), mała papryczka chilli (posiekać, zamiennie może być ostra papryka w proszku), 1 łyżeczka tymianku.

Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić.  Wymieszać składniki marynaty. Włożyć kawałki mięsa do marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie plastry mięsa wyjąc z marynaty i grillować, co jakiś czas smarując marynatą. 

Podawać z sałatą. Można podać z kaszą gryczaną, pęczakiem lub kaszą jaglaną.

 

Sos ziołowy do jajek, mięsa i ryb

Składniki: 2 garście świeżyć liści ziół np. bazylii, natki, koperku, ok. 150-200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: wszystkie składniki sosu zblendować. Podawać do jajek, wędliny i ryb.

 

Sałatka z brokułem, jajkiem i kiełkami słonecznika

Składniki: opakowanie mieszanki sałat, mały brokuł, opakowanie kiełków słonecznika, 4 jajka, 2 łyżki płatków migdałowych. Sos jogurtowo-majonezowy z koperkiem: opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2-3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: jaja ugotować na twardo, brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Na liście sałaty ułożyć różyczki brokuła i ćwiartki jajek. Posypać kiełkami i płatkami migdałowymi. Całość polać sosem.

 

Mazurek nietradycyjny

Składniki na spód (blaszka dł. 30cm i szer. 21 cm): Mąka jaglana (lub kasza jaglana – zmielić w młynku)  100 g, mąka orkiszowa pełnoziarnista 150 g, pestki słonecznika (zmielone w młynku)- 150 g, masło 80 g, dojrzały mały banan ok. 100 g, daktyle ok. 100 g, 1 jajko.

Składniki na krem: suszone daktyle – duża garść (zalać wrzątkiem na ok. pół godziny), ugotowana kasza jaglana 2-3 łyżki, wiórki kokosowe pół szklanki (zalać wrzątkiem na ok. pół godziny) , gorzkie kakao 2 łyżki, pół dojrzałego banana, 2-3  łyżki orzechów laskowych (zmielić w młynku do kawy)

Przygotowanie spodu: wymieszać suche składniki, dodać pokrojone w cienkie plasterki masło i jajko, a także banana zmiksowanego razem z dobrze odsączonymi daktylami. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przygotowanie kremu: dobrze odsączyć daktyle i wiórki, zmiksować razem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować na gładką masę.

Foremkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę i upiec w temp. 180 C przez ok. 30 minut. Wystudzić. Wyłożyć i równo rozprowadzić krem. Udekorować płatkami migdałowymi i cząstkami pomarańczy lub dowolnymi bakaliami. 

 

Smacznego:)